Gemüsebau Steiner gevestigd in Kirchweidach, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en voorziet sinds 2014 in een regionale behoefte van tomaten, paprika’s en aardbeien. Vanuit de lange termijnvisie waarin klanten, medewerkers en het milieu centraal staan wordt de impact op het milieu geminimaliseerd. Door investeringen in een moderne tuinbouwkas, welke verwarmt wordt door warm water uit diepere grondlagen (geothermie), werkt Gemüsebau Steiner mee aan een duurzame toekomst voor nu en toekomstige generaties.

Samen met Looije Agro Technics is Gemüsebau Steiner in 2 fases gegroeid tot 20 hectare. In beide fases is gewerkt met de strategie waarin het bedrijf niet alleen kostenefficiënt moet zijn maar er ook een maximale inspanning moet zijn op een minimaal verbruik van fossiele brandstoffen.

Dit kassencomplex wordt verwarmd met behulp van geothermie. Uniek aan dit project is de integratie met de stadsverwarming van Kirchweidach. Na de stadsverwarming wordt de overgebleven warmwaterstroom op 14 plaatsen de kas ingebracht en rondgepompt in een gecascadeerd verwarmingssysteem. Het voordeel van dit systeem is een zeer hoog rendement van de aangeboden waterflow.

Hierdoor biedt dit systeem kansen voor andere restwarmteprojecten omdat goedkoper warmte over langere afstanden getransporteerd kan worden. Dit maximaliseert de exploitatie van een (geothermische) bron.